Teknologistrategiske dinosaurer

Platebransjen skjønner ikke sitt eget beste, når de går til krig mot kundene.

Espen Andersen, april 2005
Trykket i PC World Norge, nummer 5, april 2005

Debatten om den nye Åndsverkloven har hittil vært preget av katastrofevisjoner fra platebransjen (”piratkopiering for 6 milliarder i året”) og pussige politiske utspill (RV Ungdom som demonstrerer for retten til å bruke Apple iPod, fullstappet av kopibeskyttelse).

For første gang i mitt liv er jeg enig med Valgjerd Svarstad Haugland. Hun forstår markedet, om ikke helt sin rolle som politiker, når hun oppfordrer folk til å boikotte CDer med kopibeskyttelse . Hennes sønn har fått iPod, og hun synes han skal få lov til å lytte til de CDene han har kjøpt på valgfritt utstyr uten innblanding av plateselskapene.

Hadde jeg vært direktør i et plateselskap, ville jeg blitt betenkt over at en så verdensfjern og anakronistisk - rett og slett lite kul - politiker som Svarstad Haugland er mer på bølgelengde med markedet enn bransjen er.

Platebransjen forsøker desperat å opprettholde sine store og dyre organisasjoner i et marked hvor både produksjons- og distribusjonskostnadene - og dermed behovet for store selskaper - er kraftig redusert. Uavhengig forskning viser at distribusjon over Internett lett kan redusere totalkostnadene med godt over 50%. Bransjen burde selvfølgelig selge musikken over Internett til halv pris, men vil ikke - for de må finansiere det eksisterende, lønnsomme CD-maskineriet.

I akademiske kretser har dette fenomenet et navn – ”disruptive technology”. (Mulig norsk oversettelse: ”Forstyrrende” eller ”detroniserende” teknologi?) Når en slik teknologi kommer, ser de eksisterende markedslederne ikke trusselen før det er for sent, og klarer ikke å endre seg når de må. Årsaken er at 1) teknologien er dårligere enn den de selv har (MP3 er dårligere enn CD), 2) at den appellerer først til en gruppe kunder de ikke bryr seg så mye om (relativt fattige tenåringer), og 3) at hvis de går over til den, vil de tjene mindre penger.

Dette har skjedd før. Norsk Data laget gode minimaskiner, men ble utkonkurrert av billige og upålitelige PCer som de beste kundene deres (vitenskaplige miljøer og offentlige institusjoner) ikke ville ha. Fastlinjetelefoni er i ferd med å utkonkurreres av hakkete og ustabil Internett-basert telefoni. Ingen skriver brev lenger, men sender e-post eller SMS med stavefeil.

Fordi det har skjedd før, vet man også hva man må gjøre – enten gi opp, eller utkonkurrere seg selv før andre gjør det.

Men platebransjens respons til dette teknologiske uvær er å forsøke å lovfeste solskinn. Det er som om Norsk Data i 1989 skulle kreve at alle datamaskiner måtte være lysebrune og veie minst 40 kilo. Platebransjen er mektig og forstokket og synes tydeligvis det er smart å gå til krig med kundene slik at de ødelegger den lille merkevarekapital de har. Resultatet kan bli en lov som ikke kan håndheves og som ikke kommer til å virke, siden ingen teknisk kopibeskyttelse virker i et forbrukermarked.

Utviklingen fremover er lett å se: Noen nykommere, som Apple, vil ta deler av markedet fordi de ikke bærer på gammel bagasje. Noen firma vil klare overgangen fordi de har mye penger eller kan tjene penger i det nye markedet. Sony, med ny sjef, har kneblet sin musikkdivisjon, og ser endelig ut til å komme i gang på et marked – bærbar underholdning – som de oppfant med Walkman og Discman. Og noen store plateselskaper vil gå under mens de tviholder på sin gamle struktur.

Pussig nok er fremtiden for musikkmarkedet svært lys. For eksempel viser det seg at elektronisk salg av musikk og film øker omsetningen i ”den lange halen ” – alle de filmene eller platene som man selger så lite av at man ikke kan ha dem i butikken. Markedet for tjenester som ringetoner og SMS til mobiltelefoner er dobbelt så stort som CD-markedet i Norge. Tenk hva man kunne tjene hvis man laget gode nettsteder med masse miljø for å finne og kjøpe musikk, og fant nye måter å tilby musikalsk underholdning på, slik Amazon gjør med bøker og Google med søketjenester?

Bransjen vil hevde at man ikke kan selge noe som er gratis. Til det vil jeg gjerne si ”Skål!”  I et glass Imsdal. Gratis i springen…


Denne side på http://www.espen.com/papers/platedinosaurer.html .
Kontaktinformasjon på
http://www.espen.com/contact.html.