« Om hyttemoter og litt om ord | Main | Hvordan verden egentlig ser ut »

September 19, 2005

Lansering av nytt begrep: pastellstilen

Dette skulle opprinnelig være del 2 av forrige innlegg som da het "Om ungdomsmoter, hyttemoter og litt om ord". Dette er altså delen som handler om ungdomsmoter.

Pastell

Det er ikke ofte jeg diskuterer mote med faren min. For et år siden oppsummerte han ungdomsstil etter noe jeg tror er åttitallets standard (?): Det finnes sosser og det finnes freakere. På denne skalaen er jeg nærmere freak og lillesøsteren min nærmere soss. Så enkelt kan det sies, og da var det egentlig ikke nødvendig å diskutere mer med ham om saken.

Nå har imidlertid begge begrepene blitt ganske utvannet, og verken sosser eller freakere vil oppfattes som sosser og freakere lenger fordi de alltid vil kunne komme med sin egen definisjon som ikke passer på dem selv. Folk liker ikke å bli satt i bås, og en effektiv måte å unngå dette på, er å klusse med begreper til du alltid kan si: "Ikke kall meg det, for det betyr ikke det du tror det betyr." Jeg lanserer derfor et nytt begrep: pastell.

Man trenger ikke gå utelukkende med pastellfarger for å være pastell, men hvis hver farge har en identitet, vil pastellmenneskene som gruppe ha identiteten til pastellfargene. Hvorfor:

For å komme tilbake til begynnelsen: pastell er mer soss enn freak, men det er to vesentlige forskjeller. Det viktigste er rent teoretisk: pastell er et nytt begrep, min definisjon gjelder, og min pastellsøster har (foreløpig) ingenting i mot å bli kalt pastell. Vi trenger nye begreper etterhvert som de gamle mister sin opprinnelige betydning. Den andre forskjellen er økonomisk: sosser er rike og bruker mye penger på seg selv (soss kommer vel av sosietet eller noe sånt?). Sossestilen er dyr å opprettholde fordi en av de vesentligste elementene er merker, så dyre og prangende som mulig. Pastellmennesker kan godt kjøpe dyre ting, men de trenger ikke. Et pastellplagg kan like godt være kjøpt på Hennes som på Tatler. En tenåring kan godt bruke forskekkende mye penger på seg selv uten å være pastell, og det at flere og flere unge er klar over at liksom-Chanel-briller kan kjøpes for en tier i utlandet, vanner ut designermerkenes status. Det er lenge siden man virkelig kunne anslå folks konto utfra klærne, uten å sjekke prislappene.

Hvis du nå forstår hva pastell betyr, bruk begrepet! Hvis ikke, skriv gjerne kommentar med spørsmål. Jeg tror ikke jeg kan definere dette presist, men hvis du viser eksempler, kan jeg bedømme om de er pastell eller ikke, så kanskje du etterhvert vil se et mønster selv.

Posted by Julie at September 19, 2005 11:33 PM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/488

Comments

Soss og freak... det var også noe som ble kalt "Bjarne", som betegnet en helt vanlig og nokså kjedelig stil - nærmest mangel på stil. Men altså ikke pastell. Og det var 80-tallet, ja. Fryktelig periode.....

Posted by: Espen at September 28, 2005 10:31 PM

hei Julie :) det er lenge siden jeg leste dette innlegget nå, men jeg må innrømme at "pastellstilen" ikke bare har fylt opp et hull i mitt vokabular, men også er et så dekkende uttrykk at jeg skulle ønske jeg hadde funnet det på selv. Honnør, hummer og humør til deg :)

Posted by: Pia at October 15, 2006 10:11 PM

Dette er jo skrekkelig gammelt, og av en eller annen grunn var det høyt oppe på googlesøket på 1700tall+opprør+definisjon sånn, nå havner det sikkert enda høyere opp på lista.

Ganske morsomt skrevet var det nå uansett, og omtrent samtidig som du skrev dette, - altså for etpar år siden pleide lillebroren min å snakke om beige jenter, - ergo er nok beige en pastellfarve enten du vil eller ikke, for det er den samme kategorien det er snakk om, tross alt.

Posted by: Marthe Glad at October 16, 2007 6:54 PM

Marthe Glad - Interessant dette, både at Google-rankingen min er så bra, og at beige er en pastellfarge. Når jeg hører "beige jente", ser jeg imidlertid for meg enten en grå mus eller en litt sofistikert, smått kontoraktig stil i grenselandet mellom grå mus og BI-stil, men uten å gå for langt i noen av retningene. Litt sånn som jeg kler meg på jobben på en litt dårlig dag.

Posted by: Julie at October 16, 2007 9:04 PM