« Snakk som Julie - Del 3 | Main | Lansering av nytt begrep: pastellstilen »

September 5, 2005

Om hyttemoter og litt om ord

I løpet av de siste fire månedene, har jeg vært på tre hytteturer. Totalt ukarakteristisk for meg. Jeg har dessuten misforstått hele hyttekonseptet, for i hvert av tilfellene dro jeg på hyttetur av motsatt grunn som den grunnen de fleste oppsøker hyttelivet for: jeg ville treffe mennesker og være sosial. Tidligere dro jeg på hytte som en ekte nordmann: for å være alene og drømme meg bort til en enklere tid da det ikke var behov for elektrisitet, sjampo eller andre mennesker. Min far undrer seg sikkert over hvor hyttefantasten ble av, og hvorfor hun er blitt erstattet av en blek jente som vet masse om kaffe, men lite om langrenn, og som er avhengig av både balsam og privatliv. Jeg mener fortsatt at en hytte med dusj ikke er en hytte og fjell med trær på ikke er ekte fjell, men alt dette er blitt redusert til teori, og i praksis kan jeg ikke lenger forstå at man skal måtte sitte i en fullstappet bil i fem timer for å samle tankene og dyrke ensomheten. Ensomhetsdyrking er langt enklere i en passelig stor café der alle menneskene er blitt enige om å la hverandre være i fred, enn i et lite hus der alle menneskene skal KOSE seg SAMMEN. Dessuten lukter det bedre i caféen.

Det jeg egentlig skulle snakke om, er mote, stil, image og litt om ord. Det er nemlig et særtrekk ved hytter, at man later som om man ikke er forfengelig når man drar til dem, men denne benektelsen av forfengelighet skjuler det faktum at det er en helt egen stil som gjelder på hyttetur. En hver fravikelse av denne stilen vil stemple deg, ikke som stilløs eller umoteriktig, men jålete og stresset. Man må altså følge en bestemt stil for å overbevise andre om at man ikke er opptatt av å ha en bestemt stil.

Kjennetegn ved "jeg-bryr-meg-da-ikke-om-stil-stilen"
Nickers
Gummistøvler
Gigantisk ryggsekk
Idrettstøy, evt. tur-i-skog-og-mark tøy

Fellestrekket ved disse er at de er stygge, og bare brukes i helt bestemte situasjoner. Man må altså kjøpe dem kun for dette bruk. Jeg vil påstå at jo mindre man bryr seg om stil og image, jo mindre penger vil man søke å bruke på stil og image. Et hvert plagg eller tilbehør med begrenset bruksområde, vil bli nedprioritert til fordel for flerbruksløsninger for å minimere antall innkjøp.

Noen vil kanskje påstå at disse tingene som jeg lister over, er flerbruksting, siden de like godt kan brukes i byen som i skogen. Til det vil jeg si at ikke bare fungerer disse tingene dårlig i byen, de fungerer nesten ikke i skogen heller. Eksempler:
1. Nickers. Kan du se noe poeng i å gå med en kortere bukse fordi det er kaldt, altså å kle på seg mindre i kaldt vær?
2. Gummistøvler. Hvorfor velge glatte, kalde sko i regnvær når man kan impregnere vanlige joggesko?
3. Gigantisk ryggsekk. Akkurat dette er praktisk når store, tunge bører skal bæres i skog og mark og ENSOMHET, men har du prøvd gigantisk ryggsekk på t-banen eller i en klesbutikk? Ikke bare er det lett å velte ting og mennesker, man tar enorm plass og nærmest tigger lommetyver om å forsyne seg.
4. Idrettstøy. Hovedfunksjonen til slike, må være at de ikke hindrer kroppens naturlige bevegelse. Så lenge klær tilfredsstiller dette kravet, bør de være greie treningsklær. Men nei da, de skal i tillegg være kjøpt i en sportsbutikk. En stor og uformelig bomullsbukse fra H&M er ikke like egnet som en stor og uformelig bomullsbukse fra Nike. Og det er viktig å skille mellom den store og uformelige bomullsbuksen man bruker til yoga, den man bruker foran tven, den man bruker på treningssenter, den man bruker på hyttetur og den man bruker på gåtur som en del av hyttetur. Forstå det den som kan.

Det kan være jeg har gått glipp av viktig lærdom og innsikt, og enhver som forstår seg på hyttestilen, må gjerne forklare den for meg. I mellomtiden vil jeg sende ros til de av menneskene jeg var på Studenterhytte med som ikke hadde eksempelvis gigantisk sekk siden de nettopp hadde flyttet hjemmefra og ikke hadde prioritert å ha slike ting med begrenset bruksområde med seg inn på en ny og liten hybel. Med bysko, byjakker og bybager er det dere som er de virkelig ujålete hyttemenneskene. La meg også få med at sekken jeg hadde på ryggen, var lånt av mamma. Jeg eier ikke slikt.

Posted by Julie at September 5, 2005 9:59 PM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/466

Comments

Knickers (nemlig) er luftig ved knærne, tillater bare legger, henger seg ikke opp i lyng og stein, og er dessuten tradisjon. Det er i alle fall mitt forsvar....

Posted by: Espen at September 11, 2005 9:16 PM

Gode argumenter for (k)nickers, utenom tradisjonsargumentet. Men "knickers" er liksom britiske truser, da.

Posted by: Julie at September 11, 2005 10:46 PM

Ikke på norsk. I hvert fall ikke på den tiden det het "epleknickers".

Posted by: Espen at September 13, 2005 6:13 PM

Sitat: "en hytte med dusj ikke er en hytte". Gjelder det også hytter med plastposedusjer man forgjeves prøver å varme opp i sola og som man føler seg veldig tøff, og kald, etter å ha brukt?

Posted by: Rune Henning Johansen at September 18, 2006 8:33 AM

Hytter med vanlige dusjer er ikke hytter. Men hytter med plastdusjer som man må kjempe med er virkelig hytter. De er laget for mennesker som har tenkt å bli der så lenge at selv norske hytteregler lar deg dusje et par ganger - altså virkelig skumle hyttefantaster som flytter opp på fjellet i mange uker. Legg også merke til at den norske reglen om at man skal slite lenge (sette opp dusjen) før man kan få belønning (bli litt renere) gjelder her.

Posted by: Julie at September 18, 2006 8:42 AM

Takker! Jo, takk, spesielt dusj om vinteren kan ta si tid. Først må man hente vannet. Så gir man opp soloppvarming, og varmer vann på ovnen. Når man så endelig begynner å dusje, merker man at det blir ka-a-a-a-ldt temmelig raskt. For å varme opp den kalde delen av kroppen, snur man seg. Men da blir den varme delen av kroppen utsatt for kulde. Altså snur man seg og snur man seg og står der som en forhutret snurrebass. Jo kaldere det er, dess større antall rotasjoner per minutt. Men, oh, så våken og opplagt man blir etterpå. Anbefales!

Posted by: Rune Henning Johansen at September 18, 2006 4:35 PM