« Birthday Wish List (will be a work in progress until September 13th) | Main | I'm off to Rome! »

August 11, 2006

Forholdsregler etterlyses!

Jeg har flyttet for meg selv og begynt å gå hjem alene om kvelden, og denne nye utviklingen skjer samtidig med en økning i antall anmeldte voldtekter i Oslo. ”Du må lese om dette i Aftenposten,” sier mamma og viser til en artikkel med den truende tittelen ”Jenter må passe seg”. Senere lurer hun på hvilke forholdsregler jeg tar og om det ikke hadde vært greit å ta drosje litt oftere. Jeg
tør ikke tenke på hva mormor tenker om alt dette.

Tittelen på artikkelen er ikke bare skremmende, men antyder at det er jenter som ikke passer seg som blir voldtatt - at det er ofrenes feil. Det er i hvert fall slik det tolkes av han som har skrevet denne kommentaren på en nettprat på Aftenposten:

Jeg synes mange jenter er for naive, i alle fall i de tilfellene der det er snakk om overfall. Mange bare fnyser når du ber de ta forhåndsregler, akkurat som om de ikke klarer seg selv!?! Jeg mener at jenter aldri bør gå ute alene etter midnatt, spesielt ikke når de har drukket. De bør heller ikke ta taxi alene. Det å sjangle hjem med kort skjørt den reneste risikosport. Likevel gjør mange jenter det, på trass?

Jeg synes jeg ser det. I det dansegulvene åpner, forlater alle jentene lokalet. "Nå skal jeg hjem, kan ikke være ute etter midnatt, vet du. Du får danse med en av guttene i stedet." Når jeg får høre forslag som dette, (og leser kommentarer som denne) får jeg nesten lyst til "å sjangle hjem med kort skjørt" - ja, på trass.

Men bare nesten. Jeg er heller ikke enig i motsatt reaksjon, nemlig den Kaia Storvik i Dagsavisen viser med disse ordene:

Det ene åpenbart dumme med disse uttalelsene er at det selvsagt ikke er kvinners ansvar at de blir voldtatt. Ansvaret ligger utelukkende hos overgriperen. (...) Det er ikke norske kvinner som skal endre sin adferd for å slippe å bli voldtatt. Det er det voldtektsmennene som skal. Det er strålende. Men det hadde ikke skadet hvis Oslo-politiet også gjorde en litt mer imponerende innsats for å få tak i dem som voldtar.

I en perfekt verden ville jeg ikke trengt å ta ansvar selv, fordi myndighetene ville sørget for at gatene var trygge uansett hvor jeg valgte å gå alene. Men i en perfekt verden ville ikke voldtekt eksistert i det hele tatt. Ok, så er det ikke mitt ansvar at det finnes gale, skumle mennesker, men jeg vil gjerne vite hva jeg skal gjøre for å unngå dem likevel. Jeg visste før Drusilla skrev det: jeg har rett til å gå trygt hjem selv om jeg velger å gjøre det i bikini, men det betyr ikke at jeg skal rope: "Kvinnediskriminering!" hvis noen gir meg råd for at jeg skal være tryggere.

Det forutsetter at det er råd som det er realistisk at jeg skal følge. Jeg har nemlig ikke råd til å ta drosje når det er snakk om en strekning jeg kan gå. Dessuten føler jeg meg betydelig tryggere på en nattbuss eller i en gate der det er mange mennesker, fremfor alene i en bil med en mann jeg ikke vet noe om, annet enn at han kjører for fort. Det er ikke nødvendigvis så trygt å ta drosje. Jeg bor heller ikke i samme leilighet som alle jeg kjenner, så "å følge hverandre hjem" er ikke helt enkelt.

Kaia Storvik har noen gode poeng også, for eksempel at det ikke er lett å passe seg for voldtektsmenn fordi det ikke finnes noen "typisk voldtektsmann". I en liten by som Oslo er det heller ikke lett å skille mellom trygge og utrygge områder.Starter man først diskusjonen om hvorfor noen voldtar eller blir voldtatt, avdekker man fort et så komplisert nett av mulige forklaringer at det nesten kan virke tilfeldig om man blir voldtatt eller ikke. Hvis en fare rammer helt vilkårlig, kan man egentlig bare prøve å la være å tenke på den - det er ingen forholdsregler som hjelper. Men de fleste føler seg tryggere hvis de vet at de har gjort det de kan for å unngå selv den mest vilkårlige fare. Derfor drikker jeg ikke en øl jeg har latt stå et sted jeg ikke kan se den, jeg holder meg til gater med mange mennesker hvis jeg må gå alene om natten, og jeg avtaler å sende en sms til noen når jeg har kommet meg trygt hjem. Men jeg vil gjerne vite hva jeg ellers kan gjøre for å føle meg trygg.

Apropos å hjem alene - jeg spør igjen: Hvorfor i all verden går det ikke busser etter midnatt?

Posted by Julie at August 11, 2006 9:34 PM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/935

Comments

I sverige har de jo faktisk en tjeneste som er litt sånn: "ring en securitas" så kommer det en fyr og følger deg hjem. De spurte om ikke vi også kunne ha det, men kommunene sa: hmm, nei. vi hadde ikke det da jeg var ungjente, så da trenger sikkert ikke dagens jenter det heller.

Posted by: A.J. Stalin at September 3, 2006 11:36 PM

Dette fikk meg til å minnes kommentarer fra to kvinnelige politikere. Den første, fra Oslo KrF, la hennes navn være glemt, var med å begrensede åpningstidene i Oslo. Sitat: "Det er selvsagt greit at folk går ut for å hygge seg. Men hvorfor må de gjøre det så sent?"

En annen kvinne, som derimot fortjener å huskes, var Golda Meir. I en regjeringsdiskusjon var det snakk om å innføre portforbud for kvinner for å beskytte dem. Tørt kom det fra dama: "Hadde det ikke vært riktigere å innføre portforbud for menn?"

Posted by: Rune Henning Johansen at September 16, 2006 5:49 PM

Rune Henning Johansen - Litt forsinket svar, men etter å ha lest mer om Golda Meir (og at hun for eksempel sa: "Det var jo ikke akkurat sånn at det fantes et palestinsk folk og at israelerne overtok landet deres"), er det fint å lese noe fra henne jeg kan være enig i. :-)

Posted by: Julie at January 8, 2007 11:09 PM

Og når man først siterer dama, bør man kanskje ta med hele sitatet. F.eks. fra http://en.wikiquote.org/wiki/Golda_Meir, sitat: There were no such thing as Palestinians. When was there an independent Palestinian people with a Palestinian state? It was either southern Syria before the First World War, and then it was a Palestine including Jordan. It was not as though there was a Palestinian people in Palestine considering itself as a Palestinian people and we came and threw them out and took their country away from them. They did not exist.

Posted by: Rune Henning Johansen at August 10, 2007 12:28 PM

Rune Henning Johansen - Ja, det stemmer. Og hun hadde på en måte et poeng.

Posted by: Julie at August 10, 2007 1:29 PM