« I'll be back tomorrow | Main | Exam time »

December 14, 2008

Det er nøye

Ja, det er det.

At det var fire leserbrev fra folk som er enige med meg om akkurat det i fredagens A-Magasin, det gjorde dagen bedre.

Hvis man lever av å skrive, finnes det ingen unnskyldning for dårlig språk. Det betyr ikke at hele verden trenger å skrive feilfritt - selv om jeg skal legge en slik verden til ønskelisten min. Det betyr heller ikke at gode journalister aldri skriver feil. Men hvis man lever av språk og ikke prøver å bruke språk riktig, er det et tegn på at det ikke er språk man skal leve av.

Som det står på Facebook-profilen min under "Groups": I judge you when you use poor grammar. Du som er voksen, skriver mye, men fortsatt ikke kan skrive ditt eget morsmål riktig, du er sikkert et godt menneske på mange måter, men jeg respekterer ikke dine og/å feil. Og løsningen på det problemet er at du skal akseptere at du gjør feil og så prøve å gjøre det riktig - ikke at jeg skal godta at dine feil blir erklært riktige.

Språk er i stadig utvikling. Det er det Snakk som Julie handler om, for eksempel. Hurra for nye ord! Lån fra andre språk! Men hvorfor skal vi gjøre språket fattigere og vanskeligere å forstå?

"Fordi det blir lettere for barn med skrivevansker å skrive da" er et elendig argument. Å gjøre "Alle gjør feil, så da er det ikke feil" til et prinsipp er å ta norsk likhetsideologi alt for langt. Barn som skriver mye feil, skriver mye FEIL. Det er ikke noe å skamme seg over, men det er heller ikke noe å være stolt av.

I den grad jeg bestemmer, heter det aldri informasjoner (det er den eneste gangen i mitt liv jeg skal skrive det liksom-ordet), enda betyr noe annet enn ennå og jeg skiller til og med mellom han og ham. Og uansett hva sprakradet måtte si om det, vil mennesker som kan skrive slik jeg mener norsk skal skrives, gjøre et bedre inntrykk på meg.

Så får jeg bare håpe at jeg blir så viktig at flere bryr seg om å gjøre riktig inntrykk på meg. Og at noen sender meg en mail og retter språkfeilene mine også.

Posted by Julie at December 14, 2008 5:48 PM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/2071

Comments

Tja, du kan jo begynne med å stryke "på" i siste setning....eller hva?

(Livsfarlig å skrive om andres dårlige språk, man blir skyteskive.)

Posted by: Espen at December 14, 2008 10:43 PM

Helt greit å være skyteskive. Journalister og bloggere skriver feil, men det jeg misliker er feil innstilling til feilene.

Posted by: Julie [TypeKey Profile Page] at December 15, 2008 7:18 PM

Jeg er enig og samtidig livredd for å sende deg flere av mine oppgaver. Men når du først tar opp problemet kan du jo sjekke siste uthevede setning i dette innlegget ditt :-D

http://www.espen.com/julie/archives/2008/12/kildekritikk_av.html#more

2*m i slutten av et ord? Eller er det dysleksien min som spiller meg et puss?

Posted by: Are at December 17, 2008 12:22 PM

Are - Mener du første setning i siste uthevede avsnitt? At programm skal rettes til program har du nok helt rett i.

Posted by: Julie [TypeKey Profile Page] at December 17, 2008 12:36 PM

Are - Og send oppgaver! Det er de som ikke vil bli rettet på, som er problemet.

Posted by: Julie [TypeKey Profile Page] at December 17, 2008 12:40 PM